lördag 30 juni 2007

Nya krukor och skördefest

Det har blivit lite stökigt på balkongen pga mycket regn och blåst. Det tråkiga vädret har gjort att jag inte har känt mig sugen på att betrakta balkongen på det sätt den borde betraktas på (med värdighet för gröna växter). Jag har i alla fall haft skördefest, stjärt-tomaten hade en otroligt söt och fin smak. Det kommer att skördas igen om två dagar (då blir det två tomater som får lämna plantan). När jag skulle plocka av den första tomaten gick en gren av och tre omogna tomater ramlade av. De ligger nu på ett fat och jag hoppas att de skall röda till sig med tiden.

Den ena luktärtan trivs inte, den skall få en liten beskärning (hela plantan i stort sett), det är några nya blommor på g på en av de andra. Jag har ju även en kruka med sommarblomster. Jag har ingen aning om vad som kommer att bli sommarblomster och vad som är ogräs (måste kolla upp det snabbt, annars åker hela krukan med innehåll och allt bort).

Chiliplantan trivs och frodas som sjutton. sju stycken blommor blommar för fullt. Jag hoppas att pollineringen fungerar som den skall (jag tror att det finns ett humlebo i närheten så det borde inte vara något problem). Det skulle vara väldigt tråkigt annars.

Observera listan.

måndag 25 juni 2007

Den höll ett tag i alla fall

Den Engelska pelargonen har hamnat på kompost. Det fanns inte mycket att göra, man hade kanske kunnat dra till ett riktigt ambitiöst räddningsarbete (det handlar om en balkongprydnad), så det fick vara.

Den blommande luktärtan som finns på listan har åkt ner en bit (den blommar inte längre).

söndag 24 juni 2007

Det är ju bladen man vill åt

Jag har varit ganska rättvis när det gäller bevattningen av plantor och örter (alla har fått vatten om än olika mängd). På den ena vanliga basilikan och på citronbasilikan har några av de nedre bladen gulnat och faller av (lika lätt som hyresvärden höjer hyran en gång per år vare sig det är förenligt med ränteuppgång eller ej). Jag tycker att det är onödigt att bladen gulnar och faller av, jag vill gärna ha gröna och färska blad i min pastasås. Jag undrar varför de beter sig som de gör, det kan i och för sig ha att göra med att de haft uppesittarkväll på vardagsrumsgolvet eftersom det regnat ute. En protestaktion från två arga basilikor.

Luktärtorna växer och frodas, jag plockade bort några gulnade blad för en stund sedan, jag tror att det behövs lite värme och sol snart. De har slutat att ge blommor.

Nedräkningen fortsätter, skördetid närmar sig. Det är nu två stycken rödingar på den ena tomatplantan.

Det är ju bladen man vill åt

Jag har varit ganska rättvis när det gäller bevattningen av plantor och örter (alla har fått vatten om än olika mängd). På den ena vanliga basilikan och på citronbasilikan har några av de nedre bladen gulnat och faller av (lika lätt som hyresvärden höjer hyran en gång per år vare sig det är förenligt med ränteuppgång eller ej). Jag undrar varför de beter sig som de gör, det kan i och för sig ha att göra med att de haft uppesittarkväll på vardagsrumsgolvet eftersom det regnat ute. En protestaktion från två arga basilikor.

Luktärtorna växer och frodas, jag plockade bort några gulnade blad för en stund sedan, jag tror att det behövs lite värme och sol snart. De har slutat att ge blommor.

Nedräkningen fortsätter, skördetid närmar sig. Det är nu två stycken rödingar på den ena tomatplantan.

fredag 22 juni 2007

Timjan, timjan ack min timjan, Bladpersilja oj oj oj

Jodå, för mycket timjan i en liten kruka har lett till hjärt och lung- räddning. Den kommer förhoppningsvis att klara sig. Jag tycker att det syns på vissa plantor att de varit med ett tag, de börjar se lite slitna ut (det kan vara så att jag inte har ägnat lika mycket tid åt dem som tidigare), det är dags för en upppiffning. Det finns en växt som håller stilen stenhårt och det är chiliplantan (om jag tänker efter lite inkluderas även tomaterna, luktärtorna och de gröna basilikorna).

Jag fick en väldigt glad överraskning när jag upptäckte att det finns en ny regent på balkongen, från att ha varit en planta, tunn som ett hårstrå, har nu bladpersiljan växt till en fantastiskt fin ört i kruka på en balkong i Eskilstuna. Om man tittar på listan kan man se att det hänt något, bladpersiljan har gått in på FÖRSTA!! plats. Det har aldrig tidigare hänt att en nykomling seglat in på förstaplatsen

tisdag 19 juni 2007

Inne, nej jag menar ute eller...

Idag var alla plantorna ute igen, men ett kraftigt åskväder gav dem tillträde till parketten igen. Det har endast varit örterna som fått vila inne. Det finns en möjlighet att de skulle klara en regnskur men det är ändå bäst att vara på den säkra sidan. Penseérna har stått ute hela tiden (vilket kan ses på att den lila färgen börjar blekna), det känns som om de klarar av det mesta (ta en titt på listan).

Jag känner att jag inte riktigt har bekantat mig med citronbasilikan, men jag hoppas att jag snart har det.

Snart börjar nedräkningen... (tomatfest)

söndag 17 juni 2007

Nederbörd = husarrest

Idag står alla basilikor, rosmarinen och chiliplantan inne. Det regnar lite för mycket. När jag tittade ut i morse såg jag att den ena basilikakrukan hade vält omkull och plantan låg lutad mot balkongen. Den verkar inte ha tagit någon större skada av det, Jag måste stötta chilin lite tror jag, den börjar att se lite krokig ut. Jag hade en bild inombords om hur singelbasilikan skulle stå spikrak i sin kruka men jag stöttade upp den försent (den ser ut som om man lägger ner bokstaven s). Det har börjat att komma små knoppar på den chilin i alla fall (väldigt små knoppar är också knoppar).

Det är tur att det finns ett klaffbord på balkongen. Just nu står flera plantor under det i skydd mot regnet. Tomatplantorna har återfått sin gamla plats intill husfasaden (det ger både fin värme, vindskydd och ganska mycket regnskydd). Jag har varit lite orolig för hur deras flytt påverkat dem (jag flyttade dem en meter ungefär när målaren skulle komma, i och med att de är så pass stora som de är var jag lite rädd att de skulle ta skada av en flytt). Så fort det blir soligt och varmt skall jag binda upp dem som extra säkerhet och hjälp.

lördag 16 juni 2007

En stund innomhus gör en gott

I natt har tre av fem basilikor fått spendera natten inne. Det har blåst och varit kallt om nätterna vilket har resulterat i att de börjat sloka lite. En säng av parkett och noll meter/sekund har gjort dem gott, idag får de komma ut igen. Den ena av de röda basilikorna har fått vita färgflagor på sig så jag är osäker på om den kommer att kunna uppfylla sitt syfte, dvs. krydda mat och sallad.

Sommarblomster är väldigt facinerande, jag väntar på resultat.

fredag 15 juni 2007

En röding

Publikfavoriten "tomaten som ser ut som en stjärt" har blivit lite små-röd, jag upptäckte det när jag flyttade tillbaka alla plantor efter att målaren varit och målat fönstren (då menar jag fönstren). Den kommer förhoppningsvis att vara helt mogen om några dagar om vädret håller i sig. Plantorna fortsätter även att blomma vilket innebär att det kommer fler tomater (jag skakar plantorna och hoppas på pollinering). Hur som helst är jag otroligt glad, nu är ett av mina mål med min odling på gång att kunna uppfyllas.

Jag här även plockat och använt blad från den ena basilikan (det ena bladet hade med all säkerhet en area på minst 12 kvadratcentimeter). Jag tycker att mina basilikor har en mer pepparlik smak än de snabbuppdrivna broilerbasilikorna man kan köpa i snabbköpet

torsdag 14 juni 2007

Växtnäring och krukstorlekar

Jag funderar på om jag behöver ge mina plantor lite växtnärning. Jag blev vittne till hur tre stycken omplanterade chiliplantor fullkomligt drog i väg på höjden efter en skvätt växtnäring på flaska. Jag har inte som ambition att odla jätte-chiliplantor men det ser mäktigt ut (en kraftfull planta med röda och gröna frukter är riktigt imponerande).

Jag var lite orolig och bekymrad huruvida mina luktärtor skulle trivas i sina krukor, den ena av de tre trivs väldigt bra (7 stycken rosa blommor. reds anm, just nu är det enbart fyra blommor, tre stycken står i en vas på köksbordet). De andra två är på gång att förgylla vardagen för den som betraktar balkongen. jag tror att jag har valt rätt.

Vindpinade penséer och den Engelska pelagonen har fått lämna listan. Jag tycker att det krävs lite mer än halvmöglande rötter och att en växt klarar av att stå i snålblåst för att få plats på listan. Det finns inga förutbestämda kriterier för listdeltagande, det handlar mer om min dagsform och mitt förhållande till plantorna. Det finns en möjlighet att jag ändrar mig när penseérna och den Engelska pelargonen är de ända som överlevt sommaren.

tisdag 12 juni 2007

Färgfylld balkong

Det blev som jag befarat, när målaren skrapade fönstren som vätter ut mot balkongen hamnade all färg på den röda basilikan (tur att det bara var på den ena). Jag hoppas att det den nya färgen och plantorna gör sig bra ihop, fönstren blir gröna (det är en ganska vanlig växtfärg har jag förstått) och vita.

Lucktärorna fortsätter att blomma, fem stycken otroligt vackra och färggranna blommor (de ser fortfarande ut som en japansk anemon). det är inte bara luktärtorna som blommar utan även sommarblomsterna. Det som från början såg ut som en kruka med ogräs ser nu ut som en kruka med blommande ogräs (det beror på vad man har för smak, jag gillar dom i alla fall).

söndag 10 juni 2007

Jubel och väntan

Nu har en blomma från den ena luktärtsplantan slagit ut, den är otroligt fin. Den har ungefär samma rosa färg som en japansk anemon. Jag räknar med att det inom några dagar kommer vara en blommande oas på den vänstra sidan av balkongen. På den högra sidan står den engelska pelargaonen, på den fronten är det mer väntan på totalt bladavfall och kompost än prunkande högersida och sambadans.

Alla plantor står nu uppställda så långt ifrån väggen det är möjligt, målaren vill ha ett utrymme på 90 x 120 cm. Det kändes lite oroväckande att behöva flytta på tomatplantorna, de har verkligen funnit både varandra och den plats de normalt står på. Det finns just nu 17 gröna tomater av varierande storlek på plantorna.

Om man tittar noga på chiliplantan kan man se två små blommor (klättring på listan!), den är otroligt ståtlig när den står på sitt lilla bord till allas beundran.

torsdag 7 juni 2007

Utan nektarguide och slokande

Den gula penseén har börjat att sloka lite, den har i och för sig stått i direkt solljus en stund och är nog lite törstig efter allt fotosyntesande. Jag upptäckte nyss en sak som jag inte tänkt på och det är den har inte lika tydlig nektarguide, nästan ingen alls, som de övriga penseérna.

Luktärtorna är otroligt fina även utan baljor och blommor, det ser ut som om det är något på gång där, kanske en placering på listan. Jag har inte haft möjlighet att studera och räkna antal tomater idag men jag tror att det är en eller ett par fler än igår. Pinnarna har varit till stor nytta.

Jag har fått väldigt många frågor om min planteringsjord, det jag kan säga är att jag blandar.
Jag har en blandning av både billig (köp många påsar och betala för några) jord och lite dyrare (inhandlat på ett lite dyrare ställe, allt som är lite dyrare är bättre är ett klassiskt talesätt inom planteringsjords-branchen) jord samt lecakulor.

onsdag 6 juni 2007

Ett lugnare intryck och fler pinnar att karta på

Det har funnits ett störande moment på balkongen, I det högra hörnet närmast väggen har det stått en liten ampel från förra året. I morse plockade jag bort den och kände ett lugn som gjorde att jag kunde njuta av morgonkaffet på ett sätt som kan jämföras med en drömlös natt.

Tomatplantorna har börjat karta (klättra) på varandra för att orka hålla sig upprätta. När jag kom tillbaka från soprummet (där jag varit och kastat den årsgamla ampeln) hittade jag två pinnar som blev perfekta klätter-och-hålla-sig-någorlunda-upprätt hjälpmedel åt tomatplantorna. Jag hoppas att de inte var angripna av någon sjukdom eller parasit (tomatplantor är väldigt känsliga). Det finns nu 14 stycken gröna tomater på de båda plantorna, stjärttomaten blir bara större och större.

Listan blir bara längre och längre, det kommer väl att sluta med att begonian på köksbordet får en toppplacering.

tisdag 5 juni 2007

Ofrivilligt återfall samt röd och krokig

Nu är det mycket tjat om den Engelska pelargonens öde och vilda leverne, men den blev ofrivilligt övervattnad igen. Den har fått stå ifred för att återhämta sig efter mögelbadet när den överskjöldes av stora mängder vatten. Nu har den fått den bästa platsen på hela balkongen (så snäll är jag).

Jag planterade ett rött basilikaskott i en kruka, den har nu växt upp till en ståtlig basilikapinne. Jag tog ut den på balkongen för lite vädring och ställde den i vad jag trodde var skugga och lä. Det var tur att den var av en röd sort annars hade den blivit röd av den extrema solexponeringen, den är inte heller speciellt rak. Den är ungefär lika rak som de vindpinade träden på norra Öland. Vad har jag då lärt mig av detta? Jo, en till synes perfekt plats på balkongen kan snabbt bli till några timmars helvete för en basilika av den röda sorten.

måndag 4 juni 2007

Oljefärg på balkongen och rehab

Strålande sol och alla plantor är ute. Jag har vikt mig för det enorma och massiva tryck som finns angående listor (grupptryck får barn att börja röka). Det finns en top-fyra-lista på sidan och jag förstår att det kan verka konstigt att chilin halkar ner efter allt snack om avancemangsläge och sånt, men en mustig pensée i topform måste primeras.

Den engelska pelargonen är på tork-läger, dyngsur i en kruka kan få vem som helst att se otrevlig ut. <span class=
Av bilden att döma kan man dra slutsatsen att det är en väldigt sur blomma som står på ett bord på en balkong i Eskilstuna.

Förhoppningsvis kommer blommornas prakt med allt vad det innebär att stråla mer om några dagar. Det kommer en målare hit för att måla fönstren (om det fortsätter i nuvarande takt kommer jag inte kunna att se ut, väldigt bred pensel och smal fönsterkarm är ingen vidare kombination), gröna fönsterkarmar är finemang.

söndag 3 juni 2007

Chili - ståtlig men dryg samt orättvis bedömning av den engelska pelargonen

Den senaste tiden har chiliplantan fått spendera sin tid inomhus. Det har resulterat i att den ser ut som en dryg person som står för sig själv på krogen. Idag skall chilin få spendera tid på balkongen, det är nog bra för den (träning är bra och kul, om man inte blir tvingad till att bli barn-elit-gymnast förstås. Då är det nog mer kul efter man vunnit os-guld än under själva träningen).

Det har regnat lite för mycket på den engelska pelargonen vilket har resulterat i att blommans rötter stått i vatten. Jag gjorde misstaget att ställa ut en tät kruka och sedan ha mage att säga att blomman är ful. Den engelska pelargonen får ändå skärpa till sig om den vill komma in på min lista igen. Vem har inte stått med rötterna i vatten en lägnre tid?

fredag 1 juni 2007

Är rosmarin timjan eller? Ett politiskt inlägg

Rosmarin är en fantastisk krydda, tålig och vacker men den ser mer ut att heta timjan. Timjan är också den en fantastisk krydda, tålig och vacker men den borde heta rosmarin (Rosmarinus officinalis). Anledningen till det är enbart utseendet i kombination med namnet.

Jag har nu sex stycken krukor med basilikor, två med tomater, en timjan, en chili, en sommarblomster (ser ut som blandat ogräs), fyra stycken pelargoner, en med persilja, en rosmarin, två stycken vanliga pelargoner och tre stycken luktärtor. Den engelska pelargonen och jag spelar inte i samma liga längre (den spelar i en br. rojalistisk drottningen-vet-bäst-liga, den får vatten men inget mer).